At give for at være noget værd.

Jeg er for nyligt nået ind til en af mine sværeste erkendelser – at mit grundlæggende udgangspunkt for at give, er at være noget værd. Føle mig værdsat og elsket.

Det fine i – uselvisk – at give, får sig en skramme – det bliver knapt så smukt, når der ligger en, om end ubevidst hensigt bag. Og det gør lidt ondt at se i øjnene.

Men når jeg tager erkendelsen ind, favner den i rummelighed, omsorg og tilgivelse for mig selv, så ser jeg samtidig hvad den kommer af , hvilke overbevisninger og reaktioner der følger med.

Når mit udgangspunkt for at give, er at føle mig noget værd, at være elsket, så rammer det mig meget hårdt når det jeg har at give, ikke tages imod. For konklusionen på det er jo, at så er det jeg har at give ikke noget værd, så er jeg ikke noget værd.

Kombineret med nogle af mine andre (falske) overbevisninger, er det virkelig et trigger-punkt for mine automatreaktioner, at føle mig afvist på det jeg er og gerne vil give. Og perspektivet i, at der kan være grunde, der slet ikke handler om mig, forsvinder fuldstændigt. Jeg bekræfter blot mig selv i følelsen af, at jeg ikke er værd at tage imod.

Og netop det, er en udfordring for den rene kærlighed. At der, ubevidst, ligger en skjult dagsorden for det at give. Og det synliggør at den ubetingede kærlighed ikke er så ligetil endda, om end vi forestiller os det.

Jeg ser et grænseland mellem ’noget for noget’ – tanken, og så det at give fra hjertet, ubetinget.

Og lige der i grænselandet ligger skyggerne, det ubevidste, det vi ikke ser, det vi ikke har erkendt og givet omsorg endnu.

Som f.eks. vores egenkærlighed, og arbejdet med vores selvfølelse – frem til et fundament, hvorfra vi kan give, ud fra et overskud og ikke et underskud. Hvor vi ikke har vores egen ubevidste agenda om at få noget fyldt op i os udefra, men giver fra et selv-kærligt sted, og på en måde der er sund for os. I værdsættelse, dedikation, udveksling og ligeværdighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *